Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Γιατί σκάει το ποπ κορν?


Όλοι λατρεύουν το ποπ κορν. Πώς όμως από σπόρους καλαμποκιού καταλήγουμε στο νόστιμο σνακ?
Ο σπόρος του καλαμποκιού περιέχει στο εσωτερικό του μια μικρή ποσότητα νερού, που περικλείεται μέσα σε μια μαλακή μεμβράνη αμύλου (ενδοσπέρμιο). Η μαλακή αυτή μεμβράνη περιβάλλεται από το σκληρό περίβλημα του σπόρου (περικάρπιο). Όταν ζεσταθούν οι σπόροι, το νερό αρχίζει να θερμαίνεται και να μετατρέπεται σε ατμό αυξάνοντας την πίεση στο εσωτερικό του σπόρου. Όταν η πίεση αυξηθεί αρκετά, ο σπόρος σκάει δημιουργώντας μια μικρή βίαιη, θεαματική έκρηξη (που φυσικά δε μπορούμε να την παρατηρήσουμε με γυμνό μάτι γιατί γίνεται πολύ γρήγορα).
Καθώς εκρήγνυται ο πυρήνας του σπόρου, ελευθερώνεται ατμός, η μεμβράνη επεκτείνεται γρήγορα καθώς οι κόκκοι αμύλου διογκώνονται, κρυώνει πολύ γρήγορα και σχηματίζει τη χαρακτηριστική μορφή του ποπ κορν που όλοι ξέρουμε !Αυτές οι μικρές εκρήξεις γίνονται άτακτα, σε διαφορετικούς και τυχαίους χρόνους που εξαρτώνται από τη θερμότητα στην οποία εκτίθενται και στην ποσότητα της υγρασίας στο εσωτερικό τους.
Μόνο ένας τύπος είναι κατάλληλος για την παρασκευή ποπ κορν. Ο λεγόμενος “μικρός” τύπος που έχει σπόρους μικρούς και πολύ σκληρούς. Η διαφορά αυτού του τύπου σε σχέση με του άλλους, είναι οτι το περίβλημα του σπόρου έχει το κατάλληλο πάχος, ώστε να μπορέσει να ανοίξει.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου