Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Poker Face


Η καθημερινότητα θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί παιχνίδι στρατηγικής. Ένα ψυχοθφόρο και ανελέητο παιχνίδι χωρίς κανόνες και όρια.
Συνήθως κινείται κανείς με ασφάλεια και οι επιλογές του είναι οι συνιθισμένες, οι αναμενόμενες. Δεν τζογάρει γιατί δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεως. Η σταθερότητα είναι σημαντική για τον μέσο άνθρωπο. Δεν του αρέσουν οι απότομες αλλαγές και τα σκαμπανεβάσματα.
Όταν το χαρτί είναι καλό ποντάρει περισσότερα. Όταν βρίσκει κανείς κάτι που να αξίζει να κρατήσει, επενδύει σε χρόνο και συναισθήματα. Δίνει αντί για ακριβές μάρκες λιγάκι από τον εαυτό του. Το κρατάει σαν σανίδα σωτηρίας όταν βρίσκεται χαμηλά και κομπάζει γι αυτό όταν είναι φτάσει στον προορισμό του. Δεν το παρακάνει στο ποντάρισμα. Φοβάται μήπως κάποια στιγμή δεν υπάρχει γυρισμός και πρέπει να κολυμπήσει στα βαθιά.
 Αν παίξει επιθετικά όμως έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει. Ο άνθρωπος που θέλει κάτι πολύ και μάχεται για να το αποκτήσει συνήθως βγαίνει κερδισμένος. Έτσι, αντί να περιμένει το καλό φύλλο, προσαρμόζει το δικό του στις καταστάσεις. Βλέπει τις αδυναμίες του αντιπάλου, αναλύει τη στρατιγηκή των άλλων παικτών και πράττει ανάλογα. Παρατηρεί και περιμένει την κατάλληλη στιγμη για να αρπάξει τη λεία του.
Συμβαίνει βέβαια κάποιες φορές ο αντίπαλος να είναι η ήρεμη δύναμη. Αυτός που χορεύει στο σκοπό που του παίζουν. Αλλά χορεύει με τον δικό του τρόπο. Αφήνει τον μουσικό να παίξει αλλά δημιουργεί τη δική του χορογραφία.  Πάει με τα νερά του αντιπάλου, προσπαθόντας να μην τον τρομάξει με τις κινήσεις του. Προβάλλει τον εαυτό του σαν τον άνθρωπο που δεν μπορεί να σε βλάψει, οτι το φύλλο του δεν είνει αρκετά καλό για να νικήσει. Κι αυτός όμως περιμένει την κατάλληλη στιγμή. Τα γρανάζια γυρίζουν με μεγάλη ταύτητα στο κεφάλι του.
Η ήρεμη δύναμη έχει διαφορά από την μπλόφα. Ο "μπλοφατζής" σε κάνει να πιστέψεις οτι έχει τη δύναμη να σε αφανίσει με τις κινήσεις του, ενώ στην πραγατικότητα το παιχνίδι θα κριθεί απο σένα και το πόσο καλά μπορείς να διαβάσεις τον αντίπαλο.
Όλοι χρησιμοποιούμε κάποια στρατηγηκή σ'αυτό το πολύπλοκο και με ασαφείς κανόνες παιχνίδι της πραγματικότητας μας, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι.  Και δυστυχώς στην ζωής μας δεν μπορούμε να βασιστούμε σε στατιστικές αναλύσεις και εγχειρίδια. Η εμπειρία είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβουμε ποια στρατηγική μας ταιριάζει ή ποια θέλουμε εμείς να ακολουθήσουμε. Εδώ παίζει ρόλο η θέληση και όχι οι αριθμοί.
Είσαι πρόθυμος να τα παίξεις όλα για όλα και να κερδίσεις την παρτίδα της ζωής σου? Ή μήπως όχι?



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου