Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Πίσω από τα παραμύθια (Μέρος 1ο)


Η ιστορία της μικρής Κοκκινοσκουφίτσας μας έχει συντροφεύσει όλους στην παιδική μας ηλικία. Τι κρύβεται όμως πίσω από το φαινομενικά απλό και διασκεδαστικό παραμύθι? 
Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι ένα αθώο κοριτσάκι που στο σπίτι της γιαγιάς του το τρώει ο κακός ο λύκος, αφού πριν έχει φάει τη γιαγιά. Στη συνέχεια ο καλός κυνηγός σώζει και τις δύο, σκοτώνοντας τον λύκο.
Η γοητεία αυτής της απλοϊκής εν πρώτοις ιστορίας, κρύβεται στους συμβολισμούς της και στα νοήματα πίσω από τις λέξεις. Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι ένα παιδί, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της εφηβείας, χωρίς όμως να είναι έτοιμη συναισθηματικά για κάτι τέτοιο, αφού δεν έχει υπερνικήσει τις οιδιπόδειες συγκρούσεις της. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τα πρώτα σεξουαλικά συναισθήματα. Η μητέρα και η γιαγιά της αποτελούν φιγούρες που δεν μπορούν να την προστατεύσουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, αλλά αντίθετα η αρσενική φιγούρα που διαιρείται σε δύο αντίθετες μεταξύ τους μορφές έχει σημαίνουσα σημασία. Από τη μια πλευρά ο λύκος είναι ο επικίνδυνος αποπλανητής, που στήνει παγίδα στην ηρωίδα και αυτή ενδίδει. Συμβολίζει τον πειρασμό που μας μαγεύει και σε αυτόν υποκύπτουμε τελικά.
Αντίθετα, ο κυνηγός συμβολίζει την πατρική φιγούρα, που σώζει το κοριτσάκι. Σε όλο το παραμύθι η Κοκκινοσκουφίτσα αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στα πρέπει και τις επιθυμίες της και τελικά αψηφώντας τη μητέρα της ενδίδει σε αυτές. Παρόλα αυτά η αρνητική εμπειρία της, την βρίσκει στο τέλος του παραμυθιού πιο συνειδητοποιημένη και πιο ώριμη. Έχασε την παιδική της αθωότητα, αλλά την αντάλλαξε με τη σοφία όσων έχουν γεννηθεί δύο φορές. Έχει πλέον θετικές σχέσεις με τους γονείς της και επιστρέφει στη ζωή ως νεαρή κοπέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου