Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Classics over all


Ο βιομηχανία του Hollywood τον τελευταίο καιρό βγάζει σκουπίδια. Εντάξει, όχι πάντα τις περισσότερες όμως φορές. Είναι γεγονός. Οι ταινίες είναι κακοφτιαγμένες, πρόχειρες με σενάρια φτιαγμένα έτσι ώστε ο θεατής να ξέρει κάθε επόμενη σκηνή. Μπορεί οι κάποιες από τις ταινίες αυτές να γίνονται εισπρακτικές επιτυχίες, αυτό δεν σημαίνει οτι είναι και ποιοτικές. Πού είναι ο παλιός καλός κινηματογράφος?
Ας θυμηθούμε τις παλιές, καλές μέρες με κορυφαίες ταινίες που έμειναν στη ιστορία!

Casablanca (1942)


Αμερικάνικης παραγωγής ρομαντικό δράμα, σκηνοθετημένο από τον Michael Curtiz.  Η υπόθεση διαδραματίζεται στην πόλη Καζαμπλάνκα του Μαρόκο την εποχή του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Επικεντρώνεται στο δίλημμα ενός άνδρα να αποφασίσει ανάμεσα στην αγάπη και την αρετή. Πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην γυναίκα που αγαπάει ή να βοηθήσει τον άνδρα της που είναι αντάρτης.
Κέρδισε 3 Όσκαρ, ανάμεσα τους Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου.

Ο Νονός (The Godfather) (1972)


Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Μάριο Πούτζο. Σκηνοθέτης ήταν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και πρωταγωνιστές τον Μάρλο Μπράντο και τον Αλ Πατσίνο. Η ταινία θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Όσα παίρνει ο άνεμος (Gone with the Wind) (1939)


Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ από το 1936 και σκηνοθετημένο από τον Βίκτορ Φλέμινγκ. Η επική αυτή ταινία είχε πρωταγωνιστές την Βίβιαν Λι, τον Κλαρκ Γκέιμπλ, τον Λέσλι Χάουαρντ και την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ. Διηγείται την ιστορία του Αμερικανικού Εμφυλίου και τα επακόλουθά του, ιδωμένα από την πλευρά των λευκών Νοτίων. Η ταινία βραβεύτηκε με 10 βραβεία Όσκαρ, ένα ρεκόρ που διατήρησε για είκοσι χρόνια.

Τα φώτα της πόλης (City Lights) (1931)


Η πασίγνωστη ταινία του μεγάλου Τσάρλι Τσάπλιν, με σκηνοθέτη, πρωταγωνιστή και σεναριογράφο τον ίδιο. Ο Σαρλό ερωτεύεται μία νεαρή, τυφλή ανθοπώλισσα, η οποία τον περνά για πλούσιο κι ο Σαρλό αποφασίζει να κάνει διάφορες δουλειές (ανάμεσά τους και μποξέρ) για να εξασφαλίσει τα αναγκαία χρήματα για την ακριβή εγχείρηση που θα επαναφέρει την όρασή της. Μελοδραματική, από πρώτη άποψη, ταινία που ο Τσάπλιν μετατρέπει σε ένα υπέροχο αριστούργημα που, εκτός από τις συγκινητικές σκηνές του, προσφέρει τα ατέλειωτα γκαγκ και διάφορα άλλα κωμικά ευρήματα, που ξεκινούν από την παράδοση του σλάπστικ και που στα χέρια του μετατρέπονται σε αληθινά διαμάντια έμπνευσης.


Singing in the rain (1952)


Το μιούσικαλ στο οποίο πρωταγωνίστησαν οι  Gene Kelly, Donald O'Connor and Debbie Reynolds προτάθηκε για 2 όσκαρ. Το λαμπερό ντουέτο της βωβής περιόδου Ντον Λόκγουντ - Λίνα Λαμόντ καλούνται να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις του ομιλούντα κινηματογράφου. Ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της καριέρας τους, μια νεαρή ηθοποιός, η Κάθι Σέλντεν, θα δεχτεί για καλή τους τύχη να ντουμπλάρει την τσιριχτή φωνή της γνωστής σταρ. Μόνη που η ταλαντούχα καλλονή έχει προλάβει να κλέψει την καρδιά του Ντον…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου